søndag 5. februar 2012

Dagens bakst

Den siste tiden har jeg slitt med en hard forkjølelse som har sittet lenge i kroppen. Bihulene har også fått sitt å stri med, men endelig er jeg på bedringens vei! Og det må jo feires :-)
I dag har vi laget appelsinkake, god gammeldags formkake med appelsinsmak.





Her kommer oppskrift:

140 g smør
165 g sukker
2 egg
230 g mel
1,5 ts bakepulver
skall og saften av en appelsin

Sett ovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker hvitt.
Ha i et og et egg, rør godt imellom.
Sikt i melet sammen med bakepulveret.
Ha i appelsinsaft og revet skall og rør sammen.
Ha i en brødform kledd med bakepapir, stek i ca. 55 min. Sjekk med en kakenål.
 Lag glasur av melis og appelsinsaft. Ha på denne når kaken er helt avkjølt.
Jeg pyntet med litt tutti-frutti strø, det er litt mer barnevennlig enn revet appelsinskall ;-)






Og siden det var dårlig med brød igjen til i morgen, bestemte jeg meg for å lage bagels. Det har jeg gjort èn gang før, for ca. 12 år siden....
Men det er jo egentlig veldig enkelt!
 Gjærdeig med honning, heves, formes og etterheves på vanlig måte...
 Men så skal de kokes et par minutt på hver side!
 Renne av på papir....
 ...pensles med eggehvite og "pyntes".
 Ferdigstekte bagels!
Denne skal etes med kremost og røykelaks i morgen, mmmmm.......

Ønsker dere alle en herlig uke, her i vest har vi fått endel snø, så ungene koser seg ute! Og det gjør mor også ;-)

søndag 15. januar 2012

En travel helg!

Denne helga har vi virkelig fått gjort mye! Har ryddet og ryddet i skaper og kjeller- de som kjenner oss vet at i kjelleren vår gikk det ikke an å fote seg. Alt for mye ting har bare blitt kastet ned, og ikke satt på plass. Har blitt kvitt et billass med klær til Fretex og diverse ødelagte el-ting og tang :-)
Alle vinduene er vaskte på innsiden og på utsiden! (Og det er leeeeeeeenge siden)
I dag har vi bakt pizzasnurrer og kanelsnurrer, 4 store poser gikk i fryseboksen. Og så herlig å slippe å grue for å gå ned i kjelleren i fryseren! Før kviet jeg meg, for jeg måtte balansere over alt skrotet på veien... Å så var gulvet møkkete og fullt av høystrå fra den gangen vi hadde kanin ute. Er meeeeget fornøyd med mannen min som har ryddet så fint!

Helgens meny besto av hjemmelaget pizza på lørdagen (det er mannen min som lager pizza her i huset, så jeg slapp unna med å handle) Søndag hadde vi en enkel "Man-tager-hva-man-haver-suppe". Stekte en pakke biffdeig og en halv rødløk, hadde på et beger frossen oksekraft. Litt bokstavsuppepulver og vann, en oppskåret gulrot og litt spaghetti i biter- Voilà!  Smakte veeeeldig godt, faktisk :-)
Nå i kveld har jeg gått igjennom alt av gamle skolebøker, haha, mye morsomt å finne der! Mesteparten går nå i bosset, men noe må tas vare på. Gleder meg til å vise Mathilde mine 1.-klasse arbeidsbøker. Selv om vi var et år eldre når vi begynte på skolen...

Ønsker dere alle en fantastisk uke!

søndag 11. desember 2011

Rislapper

Nå i disse juletider blir det flere dager med grøt, og da blir det også ofte rester igjen. Her kommer en rask oppskrift på rislapper:

4 dl risgrøt
4 egg
4 ss sukker
1 dl mel
litt kardemomme
2 ss smeltet smør

Rør alt i sammen og steik lapper i en middels varm panne.
Serveres med godt syltetøy og ev. rømme- namnam!

søndag 4. desember 2011

Karamell-popcorn

Idag har vi laget karamellpopcorn, kjempegodt!
Festlig å pakke i små cellofanposer og gi bort, eller i en fin liten kakeboks :-)

Oppskriften kommer her:
Lag popcorn av 200 g upoppet mais eller 2-3 poser micropop
Legg dette utover 2 bakebrett dekket med bakepapir. Ha gjerne på salte peanøtter, pecannøtter eller annet snadder. Sett ovnen på 175 grader. Har du varmluft, sett den på 150 grader. Da kan du ha  begge brettene i samtidig!

Lag karamell av:
400 g brunt sukker
400 g smør
2,5 dl lys sirup eller corn syrup
1 ts salt
2 ts vaniljesukker
Kok dette til det er 137 grader, eller du kan ta "karamellprøven"
Ta av varmen, ha i 1 ts natron, rør godt!
 Hell karamellen over popcornet, bland med en skje.
Inn i ovnen i ca. 15 min- ta ut og bland litt mer- avkjøl.

Brekk i biter og NYT!

tirsdag 29. november 2011

Karamellsnipper

Her er julebaksten og utprøving av nye oppskrifter igang, i kveld prøvde jeg meg litt fram og disse kjeksene ble resultatet. Smakte herlig sammen med en kopp kaffe!
 Kjenner liksom på meg at denne boksen ikke varer så langt ut i desember... Lag gjerne dobbel porsjon ;-)
Som krydder i disse brukte jeg pepperkakekrydderet mitt, som du finner oppskrift på her
 Her kommer oppskriften:

KARAMELLSNIPPER
100 g smør
1 dl sukker (gjerne brunt)
2 ss lys sirup
2,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
0,5 ts natron
1 ts krydder (ingefær, kanel eller en blanding)

Sett ovnen på 175 grader.
Rør smør, sukker og sirup luftig. Bland det tørre og rør inn.
Sett deigen kjølig 10 min.
Lag 2 "pølser" av deigen på et stekebrett og trykk dem flate. Lag ev. mønster med en gaffel.
Stekes i 12-15 min midt i ovnen.
La brettet hvile 15 min før du kutter i strimler (bruk pizzahjul eller skarp kniv) og avkjøl så på rist.


 Mmmm, disse var herlige!
Håper dere alle har en fantastisk førjulstid, ta vare på venner og familie! Klem fra meg

søndag 13. november 2011

Grønn tomatchutney og småkaker

På mandag plukket jeg inn resten av tomatene fra "drivhuset". Det har blitt så kaldt nå at de ikke ville modnes uansett. Fant en oppskrift som jeg gjorde min egen vri på, gleder meg til å smake om 4-6 uker- når den har stått og godgjort seg :-)
Er sikkert kjempegod til både ost og kjøtt.



Fikk ikke tatt bilder når den var ferdig kokt, men den lukter ihvertfall kjempegodt!

I dag har vi laget oreo-småkaker, de er fantastisk gode. Har endelig fått tak i rosa jordbærsjokolade til å pynte med også!


Nammenam! Skal bli herlig til kaffen etter middag ;-)

Ha en god start på uka alle sammen!

tirsdag 18. oktober 2011

Viva España!

Tilbake fra en herlig høstferie på Mallorca!
Herlig å få ladet batteriene og tilført litt d-vitaminer... Reiste med Ving og bodde på Viva Tropic i Alcudia, et hotell som absolutt kan anbefales. Neste gang velger vi All Inclusive... Vi droppet dette alternativet fordi det var så dyrt i forhold til andre all inclusive-hotell vi har bodd på i Tyrkia. Men her var det en helt annen kvalitet på både mat og drikke. Og lunsj bestilte en i bassengbaren-akkurat det en ville fra menyen. I tyrkia var det "buffet" med bare søppelmat :-(




Et kjempeflott "Splash"-pool til barna, her var det mange rutsjebaner og vann som sprutet i alle retninger. Og vannet var bare 30 cm dypt, sånn at de minste også kunne springe rundt :-)

Og så var det to andre basseng, et dypt for voksne og et litt grunnere. Det fantes også et 18+ relax-område, med basseng og store "senger" med puter samt musikk. Men der var vi ikke, siden det ikke var tillatt med barn der.

Mathilde hadde veldig lyst å reise på grottetur, så vi tok oss en tur til dryppsteinsgrottene-her kommer et bilderas derfra!









Tilslutt en fornøyd mann med verdens kuleste grillspyd-holder!

Så håper jeg at høsten ikke blir alt for kald og våt her hjemme, selv om det ser dårlig ut...